• Showroom in Bleiswijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • 079-3313322

8.7uit 117 beoordelingen

Het monteren van stalen tafelpoten

Placeholder

Monteren van de stalen tafelpoten

Onze tafelpoten zijn eenvoudig zelf te monteren met hulpmiddelen die vaak al aanwezig zijn binnenshuis. De vele gaten in de bovenplaten maken het monteren van de tafelpoten kinderlijk eenvoudig. Vanwege de vele modellen die wij verkopen maken hebben we de montage van de tafelpoten even onderverdeeld in:

 • Monteren van tafelpoten op de kopse kant van de tafel
 • Monteren van middenpoten
 • Monteren van tafelpoten onder ronde tafels.
 • Tafelpoten met speciale montagevoorschriften.

Verderop geven we aan welk bevestigingsmaterialen we aanraden voor het monteren.

Monteren tafelpoten op de kopse kant van de tafel 

In onze webshop vindt u veel stalen tafelpoten die op de kopse kant van de tafel gemonteerd moeten worden. Dit zijn modellen zoals de X, U, Trapezium, M tafelpoten, scissor tafelpoten etc. Al deze tafelpoten hebben een grote montageplaat aan de bovenzijde van de tafelpoot gelast waar veel bevestigingsgaten in zijn voorzien. Er zitten ronde bevestigingsgaten en sleufgaten in de bovenplaat om de tafelpoot te monteren. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een tafelblad uit één stuk of verlijmd is tot één geheel raden wij enkel de sleufgaten te gebruiken tijdens het monteren. Het voordeel van de sleufgaten is dat na montage het hout nog wat kan uitzetten of krimpen, probeer tijdens het monteren daarom de schroeven in het hart van de sleufgat te plaatsen. Hout wat “vastzit “ en niet kan werken kan op termijn gaan scheuren.

Wanneer u een tafel uit planken heeft kunt u naast de sleufgaten ook gebruik maken van de kleinere ronde gaten voor het monteren van de onderling planken, door het grote aantal gaten is de plank vrijwel altijd met meerdere schroeven te monteren.

De positie voor het monteren van de tafelpoten kunt u zelf bepalen, wij raden meestal aan de bevestigingsplaten enkele cm’s naar binnen te plaatsen om zo te zorgen dat er niet tegen de bout/schroefkoppen wordt aangekeken. Toch kiezen ook veel klanten om de tafelpoten verder naar binnen te plaatsen omdat ze een kinderstoel op de kopse kant willen plaatsen. Bij hele grote tafels 300-400 cm wordt ook vaak gekozen om ze verder naar binnen te plaatsen. Wij raden klanten altijd aan om even te kijken naar het aantal en breedte van de stoelen te kijken voordat de tafelpoten gemonteerd worden, om zo de ideale positie van de tafelpoten bepalen. In de meeste gevallen is het handig om het tafelblad op zijn kop neer te leggen op een deken voordat en daarna de tafelpoten te monteren, daarna met minstens 2 personen de tafel te draaien en op zijn poten te zetten. Voordat u de tafel draait kunt u aan de onderzijde vilt of rubber plakken op de ingelaste stripjes, om uw vloer te beschermen. Onderstaand een illustratie ter verduidelijking:

Monteren van tafelpoten op de kopse kant met speciale montagevoorschriften 

Voor een tweetal van onze tafelpoten die op de kopse gemonteerd dienen te worden hebben we speciale montagevoorschriften.

 1. Monteren van de frame tafelpoot:

Voor het monteren van de frame tafelpoot geldt dat deze helemaal op het uiteinde van de tafel moeten worden gemonteerd. De bijgeleverd schoor dient u aan de onderzijde van de tafel te monteren om zo het tafelframe te schoren.

 1. Monteren van de butterfly tafelpoot

Onze butterfly tafelpoot kunt u in breedte instellen, hierdoor is het mogelijk is de tafelpoot geschikt om ook te monteren onder smallere bladen. Wij leveren de butterfly tafelpoot met een speciaal montage sjabloon, met behulp van dit sjabloon kunt u eenvoudig de breedte instellen van de butterfly tafelpoot, en ervoor zorgen dat deze juist wordt gemonteerd.  Het monteren van de tafelpoot wordt hierdoor kinderspel.

 

Monteren tafelpoten voor in het midden van de tafel

Wij bieden een ruime keuze aan middenpoten voor onder uw tafel, veel verkochte middenpoten zoals matrixspider, harp en V  tafelpoten hebben allemaal 2 of meerdere bevestigingsplaten voor het monteren aan de tafel. Belangrijk bij deze tafelpoten is dat eerst het hart van de tafel bepaald wordt en daarna pas wordt overgegaan tot het monteren van de middenpoot, dit vereist wat meetwerk maar is niet moeilijk om te doen. Hierbij is het handig om de lengte en breedte van het tafelblad op te meten en daarna de lengte en breedte maten van de buitenmaten van de tafelpoot, let wel op dat uw de tafelpoot eerst in elkaar zet. Daarna kunt u eenvoudig de tafelpoot eenvoudig in het midden monteren, hieronder een illustratie ter verduidelijking.

Voor het harp tafelonderstel hebben we een speciale markering gemaakt om de midden plaatsing te versimpelen. Aangezien veel van onze middenpoten te zwaar zijn om met de tafel om te draaien is het vaak handiger om na montage van de tafelpoot het tafelblad op de poot te leggen en dan vanaf onderaan te meten. Dit geldt met name voor de zware V tafelpoot, twisted V tafelpoot, harp onderstel en de zware matrix tafelpoot. Als de midden poot goed gepositioneerd is kunt u deze vanaf de onderzijde vastzetten. Onder de middenpoten met vloerplaten kunt u eenvoudig vilt of rubber plakken, de middenpoten die gemaakt zijn uit kokerprofielen beschikken over stelvoetjes waarmee u de tafel waterpas kan stellen. Eventueel kunt u onder stelvoetjes ook nog rubber of vilt aanbrengen.

Monteren van midden tafelpoten met speciale montagevoorschriften 

Voor de meeste middenpoten geldt bovenstaand montage advies. Enkel voor onze twist tafelpoot gaat dit niet op. Om de twist tafelpoot te monteren wordt er een speciaal staal sjabloon bijgeleverd, met behulp van dit sjabloon kunt u eenvoudig de juiste posities bepalen van de verschillende stalen poten. Het blad dient omgedraaid te worden zodat de tafelpoten vanaf boven gemonteerd kunnen worden. Via deze link kunt u de handleiding voor het monteren van de twist tafelpoot downloaden. 

 

Monteren tafelpoten onder ronde tafels 

Wij verkopen een ruim aanbod aan stalen tafelpoten die u kunt monteren onder uw ronde tafel. Denk hierbij aan dubbele kruistafelpoten, die wij leveren in vierkante kokermaten 8x8 cm en 10x10 cm en in een ronde buis variant. Daarnaast hebben we de elegante Mikado tafelpoot die u kunt monteren onder kleinere tafelbladen. Voor alle poten voor onder ronde tafels geldt dat u het tafelblad op zijn kop dient te monteren, enkel voor de zware dubbele kruistafelpoot raden wij aan om het blad eerst op de tafelpoot te leggen en daarna vanaf de onderzijde de montage te verrichten. Ook voor de ronde tafels geldt om vanaf de buitenzijde van de bevestigingsplaten naar de buitenrand van het tafelblad te meten en te zorgen dat deze maten aan alle zijden gelijk zijn, onderstaand een illustratie ter verduidelijking.

Monteren van tafelpoten onder ronde tafels met speciale montagevoorschriften 

Net zoals bij onze twist tafelpoot voor rechthoekige tafels wordt er bij de ronde variant ook een staal sjabloon geleverd. Na het bepalen van het middelpunt van de tafel kunt u sjabloon positioneren, na positioneren kunt u de 3 losse tafelpoten eenvoudig monteren in de daarvoor bestemde uitsparingen. Na het monteren van de tafelpoten kunt u het sjabloon eenvoudig wegnemen. De handleiding voor het monteren van de twist tafelpoten kunt u downloaden.

Bevestigingsmaterialen voor het monteren van de tafelpoten aan houten bladen

U kunt de meeste schroeven en bouten gebruiken voor het monteren van de tafelpoten aan houten bladen.  Wij gebruiken veelal houtdraadbouten of tellerkopschroeven, meestal volstaan deze in de maat 6mm of 8mm. De houtdraadbouten dient eerst te worden voorgeboord voor 8mm gebruiken wij boor 6mm, voor 6mm houtdraadbouten boren wij voor met 4mm. Voor de tellerkopschroeven is voorboren niet nodig enkel wel aan te raden, zeker wanneer er dicht tegen de kant geboord wordt. De lengte van de bouten/schroeven is afhankelijk van de dikte van het hout. Wij gebruiken veelal een lengte van 30mm. Bij gebruik van houtdraadbouten raden wij aan ringetjes te gebruiken tijdens het monteren.

Tafelpoten monteren onder glazen of stenen bladen 

Wanneer u onze tafelpoten wilt monteren onder stenen of glazen bladen raden wij u aan contact op te nemen met een bedrijf gespecialiseerd in verlijmen. Er zijn verschillende lijmen op de markt die gebruikt kunnen worden voor deze toepassing, enkel door de grote verscheidenheid in materiaal, binnen- buitengebruik, is hier specialistische kennis benodigd. Daarnaast is het van belang dat u onderzoek doet of dat het monteren van de tafelpoten niet kan zorgen voor breuk in het midden of, bij een middenpoot, op het gedeelte dat oversteekt. In sommige gevallen raden wij een houten of mdf plaat te monteren op de tafelpoot en daarna het glazen of stenen blad hierop te monteren.

Mocht u alsnog vragen hebben over het monteren van onze tafelpoten onder uw blad neem dan contact met ons op.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Industriele-tafels.com 8.7 / 10 - 203 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »